Filosofiskt Light

Ett provocerande uttalande

Det är en lite känslig fråga för mig, det här med att jag borde skaffa mig en hobby. Av flera skäl, vi avhandlar väl ett i taget.

För många år sedan hade jag en mycket provocerande upplevelse. Jag tog en kort fika tillsammans med Kollega 1 och 2, mitt i en stressig jobbperiod, när K1 plötsligt uttalade de förbjudna orden.

Jag själv hade två barn i dagisåldern, kronisk brist på sömn och konstant tvivel på meningen med livet. K2 hade tre ungar i aktivitetsåldern och satt varje minut som hen inte arbetade antingen i en bil på väg till träning eller i telefonjour för att lösa nåt akut logistiskt problem.

K1 däremot, hade barn som började bli alltmer självständiga. Mitt i vårt dagliga gnäll lutade hen sig bakåt i stolen, sträckte lättjefullt ut kroppen och utbrast:

”Jag har så mycket tid så jag vet inte vad jag ska göra med den – jag kanske borde skaffa mig en hobby!”

Vilket formidabelt hån! Tid för en egen hobby kändes i det läget ungefär lika uppnåeligt som att lösa klimatkrisen genom att måla alla flygplan gröna.

Nånstans i den fållan har jag blivit kvar. Jag har inte ansett mig ha tid för en hobby, eller ens kunnat tänka ut vad det skulle vara. Men ungarna är stora nu, som konstaterats här: borde-jag-skaffa-mig-en-hobby?

Jag har ingenting att skylla på, inga ursäkter. Så varför har jag ingen hobby?

K1 skaffade sig ett växthus, förresten, och hen är SÅÅÅ lycklig. Tror jag säkert.

6 kommentarer

  • Hobbybloggaren

   Men toppen! Vi löser det. Men du vet man måste analysera saken noga först, inte bara ge sig ut o jogga eller nåt annat lika handlingskraftigt 🙂

 • KinaPetra

  Från centrumavuniversum/bästahängetärmedmamma/pappa till logistiksanordnare till att i bästa fall få till en tv/Netflixkväll i månaden som kan få tonåringar att landa i samma soffa som längtande föräldrar… det är stora steg och förändringar för en mamma. ☺️
  jag har plockat fram virknålar och symaskin ?

  • Hobbybloggaren

   Sannerligen stora steg! Men vad spännande med dina hantverksambitioner – vi återkommer till dem tycker jag, virka hade jag nästan glömt att man kan göra. Jag kanske skulle prova!

 • HelenaE

  För några år sen tittade jag upp från datorn där jag satt och slösurfade och beskådade maken som tittade på sport på TV och beskådade dottern som tittade på youtube på paddan… och tänkte: ska det vara så här trist ända fram till pension ?
  Jag svarade mig själv med ett rungande ”nej” och gick iväg och köpte häst!
  Sen dess har jag varken några problem med för mycket tid eller för mycket pengar… men livet känns absolut bättre med en hobby! Så, ja det tycker jag att du ska, skaffa en alltså.

  …. och familjen klarar sig bra utan hembakad scones, eller så får de väl baka själva!

  • Hobbybloggaren

   Underbart handlingskraftigt (och dyrt) sätt att skaffa sig en hobby 🙂 Men jag kan inte påstå att jag tycker livet är särskilt trist – jag har bara fått för mig att man bör ha minst en hobby. Och jag gillar att baka, men som hobby vete sjutton om det duger. Vi får se var vi landar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *