Filosofiskt Light,  Hobbykandidater

Hur svårt kan det vara?

En hobbykandidat jag faktiskt har är att börja paddla kajak. När jag berättade för en dåvarande kollega att jag hade anmält mig till en kajakkurs, så tittade hen förbryllat på mig och sa: ”Varför ska du gå en kurs, det är väl bara att sätta sig i kajaken och paddla?”

Det finns människor som bara gör (förra decenniet kallade vi dem för ”doers”). Tack och lov för dem, var skulle vi vara i världen om alla bara satt och funderade på vad vi skulle kunna göra? Och bloggade om det.

Om det inte redan framgått så är jag analytiker till min läggning, och gillar följaktligen att analysera saker och lösa logiska problem. Yrkesmässigt är det mest en tillgång, och eftersom det oftast finns en ram att analysera inom och en deadline att möta (jag har en extrem respekt för deadlines) så har den läggningen tjänat mig väl.

Privat händer det dock att analysen blir ett självändamål, på bekostnad av själva genomförandet. För att uttrycka det annorlunda – jag älskar att läsa boken, gå kursen, göra upp planen, skriva ”Att göra-listan” och lägga upp alla framtida aktiviteter i prioriteringsordning (gärna i Excel). Den där listan kan man sedan ägna rätt mycket tid åt att förädla och sortera om, utifall att man får tid över.

Och jo, den här bloggen är förstås ännu ett sätt att djupdyka i analys istället för att göra. För hur svårt kan det vara egentligen, att skaffa sig en hobby? Ut och spring, börja sticka, gör det bara! Men då missar man poängen – jag älskar att fundera kring allt det här, att spekulera i vad som krävs för ett gott liv och hur människor som brinner för något fungerar. Bloggen är ett sätt att formalisera och dialogisera grubblandet, och kan faktiskt betraktas som min allra första hobby i år.

Men till tröst för er kära ”doers”, ni som redan börjat tröttna på mitt eviga analyserande: Jag kommer att gå till handling – också. Den här bloggen kommer att kretsa kring lustfyllda hobbys och stora intressen som fenomen, som statushöjare och lyckobringare i livet, men min baktanke är att jag genom att exponera mina grubblerier för er också får den press jag behöver för att faktiskt testa nya saker på riktigt.

För det var ju det här med deadlines – när jag får en deadline så omvandlas analysen från mål till medel. Så låt oss ge mig deadlines. Vad sägs om att testa minst en ny hobby i månaden?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *